Doświadczenie - Wpływ pH środowiska na zjawisko osmozy
W dzisiejszym artykule opiszę przebieg i przedstawię wyniki, a także wysnute wnioski z mojego doświadczenia. Badanie dotyczy wpływu pH środowiska na zjawisko osmozy w komórce roślinnej i grzybowej.
PROBLEM BADAWCZY: Czy środowisko ph ma wpływ na zjawisko osmozy w komórce roślinnej i komórce grzybowej?
Komórka roślinna
Splazmolizowana komórka roślinna
PROBLEM BADAWCZY: Czy środowisko ph ma wpływ na zjawisko osmozy w komórce roślinnej i komórce grzybowej?
HIPOTEZA: Tak, środowisko pH ma wpływ na zjawisko osmozy w komórkach: roślinnej i grzybowej.
POTRZEBNE MATERIAŁY:
- mikroskop
- odczynniki chemiczne (w moim przypadku) : 10- procentowy kwas chlorowodorowy (HCL) I 5- procentowa zasada sodowa (NaOH).
- glukoza
- papierki wskaźnikowe (do mierzenia pH)
- cebula (jako materiał do pobrania komórki roślinnej) I pieczarka (jako materiał do pobrania komórki grzybowej).
- szkło laboratoryjne: zlewki, pipety
- sprzęt biologiczny potrzebny do przygotowania preparatów: szkiełka, skalpel
PRZEBIEG
PRÓBA KONTROLNA
1. Z cebuli i pieczarki potrzebujemy pobrać materiał komórkowy, który będziemy mogli obserwować pod mikroskopem. W tym celu używamy skalpela. Musimy pobrać jak najcieńszą warstwę preparatu, by światło mikroskopu lepiej przez preparat przechodziło i byśmy mogli jak najwięcej zaobserwować.
2. Następnie obserwujemy pobrany materiał komórkowy pod mikroskopem.
Komórka grzybowa
3. Tworzymy roztwór glukozy (w proporcji 5 g glukozy na 100 cm3), w którym umieszczamy komórki: roślinną I grzybową w celu uzyskania zjawiska osmozy.
4. Czekamy 20 minut i obserwujemy zmiany jakie zaszły, pod mikroskopem.