Doświadczenie - Wpływ pH środowiska na zjawisko osmozy
W dzisiejszym artykule opiszę przebieg i przedstawię wyniki, a także wysnute wnioski z mojego doświadczenia. Badanie dotyczy wpływu pH środowiska na zjawisko osmozy w komórce roślinnej i grzybowej.
PROBLEM BADAWCZY: Czy środowisko ph ma wpływ na zjawisko osmozy w komórce roślinnej i komórce grzybowej?
Komórka roślinna
Splazmolizowana komórka roślinna
Komórka grzybowa po umieszczeniu w r.hipertonicznym
Komórka roślinna w której zaszła deplazmoliza
Komórka grzybowa


PROBLEM BADAWCZY: Czy środowisko ph ma wpływ na zjawisko osmozy w komórce roślinnej i komórce grzybowej?
HIPOTEZA: Tak, środowisko pH ma wpływ na zjawisko osmozy w komórkach: roślinnej i grzybowej.
POTRZEBNE MATERIAŁY:
- mikroskop
- odczynniki chemiczne (w moim przypadku) : 10- procentowy kwas chlorowodorowy (HCL) I 5- procentowa zasada sodowa (NaOH).
- glukoza
- papierki wskaźnikowe (do mierzenia pH)
- cebula (jako materiał do pobrania komórki roślinnej) I pieczarka (jako materiał do pobrania komórki grzybowej).
- szkło laboratoryjne: zlewki, pipety
- sprzęt biologiczny potrzebny do przygotowania preparatów: szkiełka, skalpel
PRZEBIEG
PRÓBA KONTROLNA
1. Z cebuli i pieczarki potrzebujemy pobrać materiał komórkowy, który będziemy mogli obserwować pod mikroskopem. W tym celu używamy skalpela. Musimy pobrać jak najcieńszą warstwę preparatu, by światło mikroskopu lepiej przez preparat przechodziło i byśmy mogli jak najwięcej zaobserwować.
2. Następnie obserwujemy pobrany materiał komórkowy pod mikroskopem.
Komórka grzybowa
3. Tworzymy roztwór glukozy (w proporcji 5 g glukozy na 100 cm3), w którym umieszczamy komórki: roślinną I grzybową w celu uzyskania zjawiska osmozy.
4. Czekamy 20 minut i obserwujemy zmiany jakie zaszły, pod mikroskopem.
5. Z racji, że komórki umieściliśmy w środowisku hipertonicznym, zaszło zjawisko osmozy. W komórce roślinnej doszło do plazmolizy (czyli oderwanie się cytozolu od ściany komórkowej). Z kolei komórka grzybowa również oddała wodę, natomiast częściowo, gdyż komórki grzybowe są dosyć oporne, jeśli chodzi o oddawanie i przyjmowanie wody.
6. Wrzucamy komórki do roztworu wody i obserwujemy zmiany pod mikroskopem.
7. Komórka roślinna przeszła deplazmolizę (czyli powróciła do stanu pierwotnego), podobnie komórka grzybowa (choć tu nie nazywamy tych zjawisko plazmolizą/deplazmolizą).
PRÓBA BADAWCZA
- ...czyli co się stanie po zmianie środowiska pH?
KOMÓRKA ROŚLINNA
1. Przygotowujemy 2 preparaty z liścia spichrzowej cebuli.
2. Tworzymy 2 roztwory glukozy (w takiej samej proporcji, np. 5g na 100 cm3).
3. Do 1 roztworu glukozy dodajemy 10- procentowego kwasu chlorowodorowego (HCL). Do 2 roztworu glukozy dodajemy 5- procentowej zasady sodowej (NaOH).
4. Bierzemy 2 papierki wskaźnikowe i upewniamy się, że zmieniliśmy pH roztworu.
5. Umieszczamy 1 preparat w środowisku kwasowym i 2 preparat w środowisku zasadowym.
6. Czekamy 20 minut.
7. Obserwujemy próbki pod mikroskopem
Wyniki:
1) W komórce roślinnej, która przebywała w środowisku kwasowym nie zaszło zjawisko osmozy, natomiast doszło do uszkodzenia ściany komórkowej.
2) W próbce znajdującej się w środowisku zasadowym nie doszło, ani do osmozy, ani do uszkodzeń.
KOMÓRKA GRZYBOWA
1. Przygotowujemy 2 preparaty że "ścianki" pieczarki.
2. Tworzymy 2 roztwory glukozy ( o takiej samej proporcji, np. 5g glukozy na 100cm3 wody).
3. Do 1 roztworu dodajemy 10- procentowy kwas chlorowodorowy, a do 2 roztworu dodajemy 5- procentową zasadę sodową (NaOH).
4. Bierzemy 2 papierki wskaźnikowe I upewniamy się, że zaszła zmiana pH.
5. 1 preparat umieszczamy w środowisku kwasowym, 2 preparat w środowisku zasadowym.
6. Czekamy 20 minut.
7. Obserwujemy próbki pod mikroskopem.
Wyniki:
1. W komórce grzybowej znajdującej się w środowisku kwasowym, nie zaszło zjawisko osmozy.
2. W komórce grzybowej znajdującej się w środowisku zasadowym, nie zaszło zjawisko osmozy.
WNIOSKI:
Zmiana pH środowiska ma wpływ na zjawisko osmozy w komórce roślinnej I komórce grzybowej.
Dlaczego się tak dzieje?
Wynika to z faktu, że przy zmianie pH (tym samym zajściu reakcji chemicznych po dodaniu kwasu czy zasady) zmienia się rozkład ładunków w roztworze, co przyczynia się do zmiany ciśnienia osmotycznego, które odgrywa kluczową rolę w całym procesie.