Czy glukoza występuje w roślinach?- doświadczenie

 


We wcześniejszych artykułach nawiązywałam do ogólnego zagadnienia cukrów. Jednakże dzisiaj przeprowadzę doświadczenie metodą obserwacji i eksperymentu, dzięki któremu postaram się odpowiedzieć na pytanie: 


"Czy glukoza występuje w roślinach?".


DOŚWIADCZENIE


PROBLEM BADAWCZY:  Czy glukoza występuje w roślinach?


MOJA HIPOTEZA:  W roślinach występuje glukoza, gdyż jest ona podstawowym źródłem energii dla prawie wszystkich form życia.



PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA:


I. Potrzebne materiały


- rękawiczki jednorazowe

- pęseta

-skalpel

-moździerz

- paski do badania poziomu glukozy w moczu

- banan

- ogórek

- sałata


II. Przebieg


W celu przeprowadzenia badania, każda z roślin została rozdrobniona i rozgnieciona. Powstała "papka" stanowiła próbkę na której było przeprowadzone badanie. W każdej próbce został zanurzony pasek testowy. Po 30 sekundach od zwilżenia paska wynik został porównany, przeze mnie, ze skalą umieszczoną na opakowaniu pasków testowych.

ANALIZA WYNIKÓW:

 a)  PROBÓWKA NR 1 (sałata)


Wynik świadczy o niskiej/niewielkiej zawartości glukozy w próbce (+/ 250 mg/dl)


b)  PROBÓWKA NR 2 (ogórek)

Wynik świadczy o średniej zawartości glukozy w próbce ( ++/ 500mg/dl)


c)  PROBÓWKA NR 3 (banan)


Wynik świadczy o wysokiej zawartości glukozy w próbce (++++/ > lub = 2000 mg/dl)



WNIOSKI:

Przeprowadzone doświadczenie potwierdza słuszność postawionej przeze mnie hipotezy. Z całą pewnością glukoza występuje w roślinach, jednak jej stężenie jest różne.



DLACZEGO STĘŻENIE GLUKOZY W ROŚLINACH JEST RÓŻNE?

 Glukoza powstaje w roślinach w wyniku pobierania przez nie wody z gleby oraz dwutlenku węgla (CO2) z powietrza. Przekształcenie tych dwóch składników w glukozę, w obecności światła nazywamy fotosyntezą. 

Z kolei sama glukoza przy pomocy enzymów jest przekształcana w inne związki organiczne tj. skrobia, celuloza, tłuszcze czy białka; albo zostaje wykorzystana jako źródło energii w procesie oddychania komórkowego. W niedojrzałych bądź zielonych roślinach cukry występują głównie w postaci skrobii, która w miarę dojrzewania roślim, prawie w całości ulega rozkładowi na cukry proste. Stąd różne poziomy stężenia glukozy w roślinach.


FOTODOKUMENTACJA















Popularne posty z tego bloga

Budowa komórek i funkcje organelli🐶🌱🦠

Komórki, komórki i jeszcze raz... komórki!🦠

Podróż w mikro świecie - transport przez błony biologiczne